A malnutríció rizikószűrése a dietetikusi gyakorlatban

Dr. Pálfi Erzsébet dietetikus, fősikolai docens1, Dakó Sarolta dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember2, Török Éva dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember3, Czuppon Krisztina dietetikus4, Molnár Andrea dietetikus, egészségügyi szaktanár

1 Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

2Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

3Fototronic Kft.

4Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

 Absztrakt

A malnutríció rizikószűrése a dietetikusi munka első lépése. Olyan tevékenység, amelynek során azonosítjuk azokat az embereket, akik alultápláltak vagy veszélyeztetettek az alultápláltságra. A megfelelő szűrés nélkülözhetetlen a dietetikai ellátáshoz, a táplálásterápiához, így a rizikószűrést a kórházi vagy az ápolási intézménybe való felvételkor vagy az otthoni ápolás megkezdésekor 24-48 órán belül kell elvégezni. A szűrést rendszeres időközönként ismételni kell. A módszerek az alultápláltság szempontjából négy lényeges kérdéskört tartalmaznak: az aktuális állapotot, a testtömegvesztés mértékét, a táplálékfelvétel változását és a betegség súlyosságát. A jó szűrési módszer egy gyors, egyszerű, könnyen elvégezhető kérdőív, amely pontozással határozza meg a szűrés eredményét. A dietetikusi gyakorlatban a validált módszerek alkalmazása javasolt. Ezek a felnőtti ellátásban a MUST, az MNA-(SF), az NRS2002, az SGA és a SNAQ, míg gyermekek szűrésére a STRONGkids és a STAMP alkalmas.

Kulcsszavak: malnutríció rizikószűrése, malnutríció, dietetikusi tevékenység

A teljes cikk az Új Diéta 2017/4-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni  

 

Malnutrition Risk Screening in Dietetic Practice

Erzsébet Pálfi dr. dietitian, college associate professor1, Sarolta Dakó dietitian, nutritionist2, Éva Török dietitian, nutritionist3, Krisztina Czuppon dietitian4, Andrea Molnár dietitian, vocational teacher of health care education

1 Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary

2 Semmelweis University II. Department of Internal Medicine, Budapest, Hungary

3 Fototronic Ltd.

4 Semmelweis University II. Department of Pediatric Medicine, Budapest, Hungary

Abstract

The risk screening procedure is the first mandatory step of nutrition care process to identify malnutrition. The malnutrition risk screening is a rapid process performed to identify subjects at nutritional risk, and should be performed using an appropriate validated tool in all subjects that come in contact with healthcare services. Depending on the care setting, screening should be performed within the first 24-48 hours after first contact and thereafter at regular intervals. It contains four main questions; actual nutritional status, weight loss, decrease in the food intake and diseases activity. The nutritional therapy is based on the results of the malnutrition risk screening. The adequate tools are easy to use, understandable which use score system to identify malnutrition. There are suggested use of the validated tools, such as MUST, MNA-(SF), NRS2002, SGA, SNAQ at adults and STRONGkids, STAMP at children.

Keywords: malnutrition risk screening, malnutrition, nutrition care process