KÖZLEMÉNY

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közleménye az interneten népszerűsített súlycsökkentő készítményekkel összefüggésben.

Az utóbbi hónapokban az interneten számos „természetes súlycsökkentő” készítményt népszerűsítő weboldal jelent meg. Ezen oldalak rendszeresen hivatkoznak arra, hogy a készítményt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, vagy tévesen a Dietetikusok Országos Szervezete, illetve a Dietetikusok ajánlják, és bevizsgálták.

Jelen közleményben megerősítjük, hogy ilyen jellegű készítményeket az MDOSZ nem vizsgált be, azokat nem ajánlja senki számára, illetve ezen weboldalak kizárólag a termékek jobb eladhatósága érdekében hivatkoznak a szövetségünkkel történő nem létező együttműködésre. A tudomány jelenlegi állása szerint ezen készítmények súlycsökkentő hatása semmilyen tudományos módszerrel nem igazolt, kizárólag a fogyasztók megtévesztését célozza.. Az utóbbi hónapokban általunk fellelt termékek különösen az alábbiak voltak: Choco lite, Chocolate slim, Fito Spray, stb.

A fenti weboldalak ismertető jele, hogy az online felületen csak a megrendelés lehetősége aktív, minden egyéb lehetőség (pl.: felhasználási feltételek, adatvédelem, jogi nyilatkozat, impresszum, kapcsolat, stb.) inaktív, az ezekre történő kattintás kizárólag a megrendelési felületre irányítja a potenciális vásárlót.  Mindezek alapján tehát beazonosíthatatlan a termék gyártója, forgalmazója, és minden egyéb adat, valamint az értékesítést végző gazdasági társaság is. Az ilyen jellegű weboldalak IP címének informatikai vizsgálata során az állapítható meg, hogy a bérelt online felületeket külföldről üzemeltetik különböző beazonosíthatatlan, vagy elérhetetlen külföldi cégek, ahol kizárólag a server tulajdonosához lehet panaszt előterjeszteni.

A fentiekhez hasonló jellegű megtévesztő és rosszhiszemű hirdetésekkel ellentétben az MDOSZ weboldalán fellelhető táplálkozási ajánlás tartalmazza a szövetségünk által javasolt tudományosan alátámasztott étrendet.

Tájékoztatunk mindenkit, hogy az MDOSZ a fenti személyiségi jogokat súlyosan sértő és a fogyasztókat megtévesztő jogellenes gyakorlat felszámolása érdekében minden lehetséges jogi eszközzel fellép.

Budapest, 2019. január 22.