Magas vérnyomásos betegek táplálkozási szokásainak és attitűdjének vizsgálata

Dakó Eszter dietetikus hallgató, Tátrai-Németh Katalin PhD, Lichthammer Adrienn PhD, Veresné Bálint Márta PhD

Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

 Absztrakt

A szív-ér rendszeri rizikót jelentő magas vérnyomás (hipertónia) kezelésében étrendi változtatásokra is szükség van. Célunk volt felmérni a vizsgált csoport ismereteit a magas vérnyomás étrendjét illetően. Továbbá vizsgáltuk a diétás tanácsadás hatását a táplálkozásra/élelmiszer-fogyasztásra és az életmódváltásra. A vizsgálati csoportot 40 és 60 év közötti hipertóniás betegek alkották. Az adatfelvétel két, saját szerkesztésű kérdőívvel történt. Az 1. számú kérdőív a betegek táplálkozási szokásaira és attitűdjére, míg a 2. számú kérdőív a diétás tanácsadáson megjelent betegek élelmiszer-fogyasztásában, diétával kapcsolatos ismereteiben és attitűdjében bekövetkezett változásokra fókuszált. A betegek fele elismeri ugyan az étrend szerepét a kezelésben, de a magas vérnyomás diétájával kapcsolatban nem keresnek fel dietetikust. A dietoterápiával kapcsolatos ismereteik hiányosnak bizonyultak. Az oktatás után részben változtattak táplálkozási szokásaikon. Tapasztalható volt bizonyos fokú attitűdbeli változás is, azonban ez nem bizonyult szignifikánsnak (átlag: 7 ± 3, p <0,05). Kijelenthető, hogy a magas vérnyomás kezelésében segítséget jelent a betegoktatás, amely hatással lehet a táplálkozási szokásokon túl az attitűdre is.

Kulcsszavak: magas vérnyomás (hipertónia), attitűd, táplálkozási szokások

A teljes cikk az Új Diéta 2017/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni

  

Survey of hypertensive people’s eating habits and attitude

Eszter Dakó dietitian student, Katalin Tátrai-Németh PhD, Adrienn Lichthammer PhD, Márta Veresné Bálint PhD

Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary

Abstract

In order to treat the hypertension, which is a cardiovascular risk factor, is required dietary changes. Our object was to assess the degree of knowledge of the test group regarding the dietary recommendations associated with hypertension, and to determine what extent has changed the attitudes and food consumption after the education. The sample involved hypertensive people between 40 and 60. The study contained two self-made questionnaires. The first measured the eating habits and attitudes of patients, the second measured the extent of changes of the test parameters. In relation to hypertension diet, patients are not looking for a dietitian, and their knowledge proved incomplete on the dietotherapy. After education their eating habits have changed partly. A certain degree of attitudinal change was observed, but it was insignificant. The patient education is great help in the treatment of hypertension, which may have an effect on eating habits and attitude as well.

Keywords: hypertension, attitude, eating habits