Sue Perry1, George Hartley2
1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne
Fordította: Veresné Dr. Bálint Márta, PhD, főiskolai docens, dietetikus3
3Semmelweis Egyetem ETK Dietetkai és Táplálkozástudományi Tanszék
Absztrakt
A dietoterápiának fontos szerepe van a heveny és az idült vesebetegség kezelésében, a szív-ér rendszeri szövődmények kockázatának csökkentésében, a veseműködést rontó tényezők mérséklésében és a tápláltsági állapot korrigálásában.
Kulcsszavak: idült veseelégtelenség, dietoterápia, tápláltsági állapot
A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.
Chronic kidney disease – general characteristics, nutritional consequences and complications, nutritional status assessment
Sue Perry1, George Hartley2
1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Head of Adult Dietetic Service , Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne
Translated: Márta Veresné Bálint college professor, dietitian3
3Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary
Abstract
Dietotherapy has an important role in the treatment of acute and chronic kidney disease, in the reduction of cardiovascular disease risk, in limiting the effects of reduced kidney function, and in the correction of nutritional status.
Keywords: chronic kidney disease, dietotherapy, nutritional status