Nemzetközi kapcsolatok

 

 

EFAD

Az Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) 1978-ban alakult, akkoriban 10 tagegyesülettel, 10.000 dietetikust képviselve. Mára 26 európai ország 30.000 dietetikusát képviseli, a dietetikus szakmagyakorlat fejlesztésének egyetlen európai platformjaként.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 1994-ben csatlakozott és azóta aktív tagja az európai társaságnak. Az MDOSZ többek között olyan irányelvek követése mellé állt a csatlakozással, mint a Dietetika Európai Oktatási és Hivatásgyakorlási Irányelvei vagy az Európai Dietetikusi Kompetenciák és Teljesítményjelzőik, amelyek az európai sztenderdeknek megfelelő színvonalú oktatás és szakmagyakorlat fenntartását segítik hazánkban is.

Az EFAD négy fő bizottsággal dolgozik, amelyek egyben meghatározzák a társaság fókuszterületeit is: az Oktatás és Élethossziglan Tartó Tanulás, a Szakmagyakorlat, valamint a Kutatás és Bizonyítékokon Alapuló Gyakorlat Bizottság. Az EFAD számos szakmai partnerrel épített ki együttműködést az elmúlt években, kiemelve az Alapellátás Európai Fórumát, a Közegészségügy Európai Egyesületét, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt, illetve 2015-től stratégiai partnerségben áll az Egészségügyi Világszervezettel is.

Az Élethossziglan Tartó Tanulás Bizottság meghatározó, számunkra is jelentős feladatai közé tartozik az Emelt Dietetikusi Kompetenciák kialakítása és annak monitorozása, vagy éppen az Élethossziglan tartó tanulás tervezéséhez szükséges útmutató kiadása is.

A Szakmagyakorlat Bizottság az Egységes Szakmai Nyelv kidolgozását tűzte ki zászlajára, amelynek első lépéseként a különböző rendszerek megértésén és elemzésén dolgozik annak érdekében, hogy egy Egységes Európai Fogalomtárat hozzon létre.

A Kutatás és Bizonyítékokon Alapuló Bizottság amellett, hogy Kutatások Adatbázisát teszi lehetővé, a tanulóknak is lehetőséget biztosít kutatásaik megjelenítésére e-Journal formájában.

Az EFAD releváns híreit, konferencia meghívóit a továbbiakban is megosztjuk ezen a felületen.

EFAD Kompass Nutrition & Dietetitics 2021

EFAD jelentés 2019

Európai Dietetikusi Kompetenciák és a dietetikus alkalmasságának hat területe

EFAD European Dietetic Benchmark Statement (magyar)

EFAD_European Dietetic Benchmark Statement (angol)

https://www.efad.org/

 

 

icdalogo

 

 

 

 

 

ICDA

A Nemzetközi Dietetikus Szövetség (ICDA) több, mint 40 dietetikus egyesületet tudhat tagjai között, ezzel megközelítőleg 160.000 dietetikust képviselve. Céljai között szerepel többek között a megfelelő gyakorlatok nemzetközi egységesítése, a szakma elismertségének növelése, a dietetikusok képzésének és munkájának nyomon követése, illetve a szakmai szervezetek közti dialógus támogatása.

Az MDOSZ 2008 óta tagja az ICDA-nek. Egyesületünk aktív szerepet vállal az ICDA hírlevelek témájának biztosításában, aktuális programjaink, kutatásaink, együttműködéseink bemutatása céljából, amelyek ezáltal nemzetközileg is ismertté válnak.

https://www.efad.org/

 

 

 

 

 

 

 

https://european-nutrition.org/

 

 

 

 

https://youthhealthcommunity.com/