Alkoholfüggők táplálkozási szokásainak felmérése

Gáspár Tímea dietetikus1, dr. Pálfi Erzsébet adjunktus, Ph.D.1, dr. Tátrai-Németh Katalin tanszékvezető főiskolai tanár, Ph.D.1, dr. Petke Zsolt, pszichiáter, addiktológus, osztályvezető főorvos, Ph.D.2

1 Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

2 Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Absztrakt

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás egészségügyi károsodásokra vezet, amelyek az elégtelen energia- és tápanyagfelvétel és a felszívódási zavarok mellett hozzájárulnak az alultápláltság (malnutríció) kialakulásához. A vizsgálat célja az alkoholfüggők táplálkozási szokásainak felmérése volt. A kutatást az 50-60 éves alkoholfüggő férfiak körében végeztük kérdőíves módszerrel, amelynek része volt egy validált élelmiszerfogyasztás-gyakorisági kérdőív (FFQ) is. A kapott eredmények összehasonlítása egy nemben és életkorban megegyező kontrollcsoporttal, valamint az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlással történt. A kutatás eredményeként elmondható, hogy az alkoholfüggők élelmiszer-választásánál döntő szempont az ár, s a könnyen hozzáférhető ételeket részesítik előnyben. Gyakrabban választanak kényelmi termékeket, konzervkészételt és gyorsételeket, de kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát fogyasztanak, mint az azonos korcsoportba tartozó, nem alkoholfüggő férfiak. A tej és tejtermékek fogyasztása, így a kalciumfelvétel egyik csoportnál sem éri el az ajánlottat. Energiafelvételük alkoholos italok nélkül nem éri el a szükségletüknek megfelelőt. Fehérje- és szénhidrátfelvételük kisebb, zsírfelvételük viszont nagyobb az ajánlottnál.

Kulcsszavak: alkoholbetegség, energia- és tápanyagfelvétel, táplálkozási szokások

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

ASSESSING THE NUTRITIONAL HABITS OF PEOPLE SUFFERING FROM ALCOHOL DEPENDENCE

Tímea Gáspár dietitian1, Erzsébet Pálfi PhD, college senior lecturer 1, Katalin Tátrai-Németh PhD, head of department, college professor 1, Zsolt Petke MD, PhD, psychiatrist, addictologist, chief physician 2

1 Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary

2 Nyírő Gyula Hospital – National Institute of Psychiatry and Addictions, Budapest, Hungary

Abstract

Regular alcohol consumption is associated with neurological, gastrointestinal disorders and malabsorption, therefore decreased energy and nutrient intake, which contribute to malnutrition. The aim of this research is to assess nutritional habits of people suffering from alcohol dependence. We search the nutritional pattern (FFQ) of males (age 50–60 years) suffering from alcohol dependence. The data are compared with control group, and the recommendations for healthy eating as well. As a result people with alcoholism rather choose their food based on price and convenience than energy and nutrient content. This can be the reason why they consume more fast food, canned products, and instant meals, but they don’t eat enough vegetables, fruits, whole grain and dairy products. Their non-alcoholic energy intake is less than their body needs. On average 7 % of their total energy intake is from alcohol, and their carbohydrate and protein, calcium consumption is lower, but fat intake is higher than recommended.

Keywords: alcoholism, energy and nutrient intake, nutritional habits