Kényeztető pillanatok a kiegyensúlyozott táplálkozásban 2. rész dietetikus beszámolója a Magyarország cukormentes tortája versenyről

Soltész Erzsébet okleveles közgazdász, dietetikus

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Absztrakt

A népesség csaknem egytizedét érintő cukorbetegség kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás az életmódkezelés egyik pillére (1). A cukorbeteg étrendjében az egészséges anyagcseréjű emberek számára javasolt alapelvek követése mellett oda kell figyelni az egyszerre elfogyasztott szénhidrát mennyiségére és vércukorszint-emelő hatására (2). Cukorbetegeknek is szánt édességek készítésekor törekedni kell az alternatív édesítési megoldásokra, a hagyományos cukor kiváltására. A cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Célja az, hogy a versenyben részt vevő cukrászmesterek évről évre a korszerű táplálkozási elveknek megfelelő, cukorbetegek által is fogyasztható ízletes tortákat alkossanak hozzáadott mono- és diszacharidok, finomított búzaliszt, tartósítószerek és mesterséges adalékanyagok nélkül. A cikk első része áttekintette a kiírás feltételeit, a bírálat szempontjait és folyamatát. A cikk folytatása bemutatja a verseny idei győztesét, a Barackos buboréktortát.

Kulcsszavak: cukorbeteg étrend, alternatív édesítés, cukrászverseny, élelmiszer-analitika

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

PAMPERING MOMENTS IN BALANCED DIET PART 2 – THE DIETITIAN’S REPORT ABOUT THE COMPETITION OF „SUGAR FREE CAKE OF HUNGARY”

Erzsébet Soltész economist, dietitian

One Drop of Attention Foundation Budapest, Hungary

Abstract

A balanced diet is one of the pillars of treatment in diabetes, a health condition which affects nearly 10 percent of the Hungarian population (1). In a diabetes meal plan apart from following the principles of a balanced diet for healthy people, one should pay attention to the consumption of carbohydrates and its blood sugar elevation effect (2).

When making cakes suitable also for diabetics, professional and hobby confectioners should try for alternative sweetening ingredients for substituting table sugar. The One Drop of Attention Foundation (Egy Csepp Figyelem Alapítvány) which is one of the most significant Hungarian non for profit organisations aiming for the prevention and early recognition of diabetes launched the „Sugar Free Cake of Hungary” („Magyarország Cukormentes Tortája”) program in 2012. The competitors should seek after creating delicious cakes with no added mono- and disaccharides, no plain flour, no artificial ingredients or conservatives, that can be consumed in a healthy meal plan by everybody, also by diabetic people.

The article’s first part covered the conditions of application, the aspects and process of evaluation. The second part presents the winner of 2015, the „Peach Bubble Cake” („Barackos buboréktorta”).

Keywords: diabetic meal plan, alternatative sweeteners, confectioners’ competition, food analytics