Táplálási nap az Ortopédiai Klinikán

Bartha Kinga terápiás dietetikus, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Pásztor Melánia Aletta dietetikus hallgató

Absztrakt

A klinikai gyakorlatban a tápláltsági állapot rizikószűrése mellett ritkán mérik fel a páciensek táplálékfelvételét. Az évente megrendezésre kerülő Táplálási Napot (Nutrition Day) két alkalommal (2010 és 2014) is megszerveztük a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikán, felmérve a betegek tápláltsági állapotát, étvágyát, az adott napon elfogyasztott ebéd mennyiségét és a kórházi ételeken kívül elfogyasztott élelmiszereket. A klinikán összesen 98 beteg töltötte ki a Nutrition Day kérdőívet. Az eredmények (2010 és 2014-ben is) azt mutatják, hogy a betegek csaknem egyharmada fogyott a Táplálási Napot megelőző három hónapban, s 2014-ben ugyanennyien fogyasztották el az ebédet a felmérés napján. Akik kevesebbet ettek, nagyrészt azzal indokolták, hogy nem volt étvágyuk, vagy egyéb okok miatt hagyták ki ezt az étkezést.

Kulcsszavak: Táplálási Nap, alultápláltság, idősek, kórházi étkezés

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

NUTRITION DAY AT ORTHOPAEDIC CLINIC

Kinga Bartha dietitian, nutritionist

Melánia Aletta Pásztor dietitian student

Abstract

Food intake is rarely assessed in clinical practice, while patients are screened for nutritional deficiency risks. Nutrition Day was organized at our clinic for two years (in 2010 and 2014), and we assessed patients’ nutritional status, appetite, the amount of food eaten at lunch, food eaten apart from hospital food. On Semmelweis University Orthopaedic Clinic a total of 98 patients filled out the Nutrition Day questionnaire. The results show that nearly one-third of the patients lost weight within the last 3 months, and in 2014 the same number of patients consumed all lunch on the day of the survey. Those who ate less confessed that they had no appetite or largely because of other reasons.

Keywords: Nutrition Day, malnutrition, elderly, hospital food