Alultáplált és normál testtömegű betegek táplálási problémái diabétesz mellituszban

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő

Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet

Absztrakt

A diabétesz mellitusz (cukorbetegség) étrendi kezelésében jártas dietetikusok számára ismeretes, hogy a betegoktatás alapjait a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokolljában – amelyet a Dietetikai Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium készített – és a Magyar Diabetes Társaság aktuális szakmai ajánlásában leírtak jelentik. A jelenleg használt betegoktatói anyagok is eme elvekre épülve lettek összeállítva. Ugyanakkor számos esetben tapasztalható, hogy az ajánlott tápanyag-összetétel a páciensre nem alkalmazható. Vagy azért, mert egyéb betegsége miatt más az ajánlott tápanyag összetétel – például bizonyos tüdőbetegségek esetében –, vagy mert a kezelőorvos által ajánlott szénhidrátmennyiséghez nagyobb energiamennyiségre van szükség – az optimális testtömeg elérése, tartása érdekében–, mint amennyi az 50-55%-os energiahányad esetén javasolt.

Kulcsszavak: diabétesz mellitusz, normoglikémia, optimális tápanyag-összetétel, táplálási problémák, alultápláltság, táplálkozási kockázat

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

FEEDING PROBLEMS OF UNDERNOURISHED AND NORMAL WEIGHT PATIENTSWITH DIABETES MELLITUS

Ilona Gyurcsáné Kondrát dietitian, food and nutritional health expert

National Institute of Tuberculosis and Pulmonology

Abstract

Dietitians experienced in the dietary treatment of diabetes mellitus will recognize that the fundamentals of patient education is based on the professional protocol of the Ministry of National Resources – which has been prepared by the Dietetics, Human Nutrition College – and on the Hungarian Diabetes Association’s current recommendations for professionals. The currently used patient educational materials are built on these principles. However, in many cases, the recommended nutrient compositions can not be applied to the patient. Whether because of other diseases need different nutrient composition – for example in certain lung diseases – or because the recommended

carbohydrate quantities by the treating physician need greater amount of energy – to achieve or maintain an optimum body weight – than it is recommended by the 50-55% energy ratio.

Keywords: diabetes mellitus, normoglycemia, optimal nutrient composition, feeding problems malnutrition, nutritional risk