E3 – Energia-egyensúly egészségprogram egyetemistáknak, 2. Rész

Breitenbach Zita tanársegéd1, Raposa L. Bence tanársegéd1, Szabó Zoltán szakoktató1, Kubányi Jolán MSc2, Prof. Dr. Figler Mária egyetemi tanár1

1PTE ETK Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet

2Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Absztrakt

Vizsgálatunk célja volt felmérni a hazai egyetemisták tápláltsági állapotát, valamint táplálkozási szokásait és egyéb életmódbeli tényezőit. A felmérés az „E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak” elnevezésű projekt keretében valósult meg. Kiegészült dietetikai szaktanácsadással és a helyes életmódra irányuló előadásokkal. Összesen 5174 hallgató (2107 férfi és 3046 nő, átlagéletkoruk 22,71 + 4,41 év) testtömeg- és testösszetétel-mérését végeztük el OMRON BF511 készülékkel. A táplálkozásra és az életmódra vonatkozó adatok felvételére saját szerkesztésű kérdőívet alkalmaztunk.

A hallgatók átlagos testtömegindexe a normál tartományba esett, de a túlsúlyosok/elhízottak aránya a 20%-ot meghaladta.  Körülbelül 71 %-uknál a nyers/feldolgozott zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem haladta meg a napi kétszeri alkalmat. A cukortartalmú ételek, desszertek a hallgatók csaknem felénél (49,5%) hetente háromszor vagy többször szerepeltek az étrendjükben. A nagy visceráliszsírszázalékúak (>9%) (n=243) kevesebb zöldséget, gyümölcsöt  (p<0,001) és teljes őrlésű gabonaféléket (p=0,036) fogyasztottak, ugyanakkor hetente többször választottak alkoholos italokat (p=0,006). Az egyetemisták 72,9%-a nem dohányzik és 45,5%-uk rendszeresen végez valamilyen sporttevékenységet.

Az egyetemisták táplálkozása és fizikai aktivitása a felnőtt lakossághoz képest jobbnak bizonyult, ugyanakkor további fejlesztésre és életmódbeli változtatásra szorulna.

Kulcsszavak: E3, egyetemisták, táplálkozás, testösszetétel

A teljes cikk az Új Diéta 2016/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

 

E3 – Energy balance health program for college students, part 2

Zita Breitenbach assistant lecturer1, Bence Raposa L. assistant lecturer 1, Zoltán Szabó lecturer1, Jolán Kubányi Msc2, Mária Figler MD professor1

1University of Pécs, Faculty of Health Sciences, Pécs, Hungary

2Hungarian Dietetic Association, Budapest, Hungary

Abstract

The aim of our study was to examine the nutritional status as well as the nutritional and other lifestyle factors of Hungarian college students. Our data came from ’E3 – Energy balance health program for college students’, which inluded dietetics consultation and lectures.

The survey was conducted over the measurement of the body weight and body composition with OMRON BF511 of 5174 students (2107 males and 3046 females, mean age 22,71 + 4,41 years). Data gathering on nutrition and lifestyle was based on a self-constructed questionnaire.

The mean BMI (Body Mass Index) of the students’ was within the normal range, but overweight/obesity affected more than 20% of them. About 71% reported consumption of less than two servings of raw and processed fruit and vegetable per a day. Sugar containing foods or desserts were found almost in half of the students’ (49, 5%) diet three or more times a week. Students with high visceral fat percentages (>9%) (n=243) consumed less vegetables, fruits (p<0,001) and whole grain products (p=0,036), but at the same time they had a drink containing alcohol several times a week (p=0,006). 72,9% of the students do not smoke and 45,5% of them regularly do sports. Alimentation and physical activity of Hungarian  university students’ is better than of Hungarian adults’, but it needs further development and lifestyle changes.

Keywords: E3, college students, nutrition, body composition,