A falászavar jellemzői és kezelési lehetőségei

Kohlné Papp Ildikó, pszichológus, dietetikus

Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

Absztrakt

A falászavar az új típusú evészavarok közé tartozik, amely 2013-ban lett önálló diagnosztikai kategória. Jellemzői alapján a bulimia nervosa és az elhízás között van az evészavarspektrumon. A bulimiához hasonlóan központi tünete a falásroham, amelyet azonban nem követ kompenzáló (ellensúlyozó) viselkedés, így a betegek általában elhízottak. Kezelése átfogó megközelítést igényel, amelynek két fő célja a falásrohamok megszüntetése és a súlycsökkenés elősegítése. A pszichoterápia terén a legtöbb adat a kognitív viselkedésterápia, az interperszonális terápia, a dialektikus viselkedésterápia és a viselkedésterápiás súlycsökkentő kezelés hatékonyságát támasztja alá. A gyógyszeres kezelés főként a pszichoterápia sikertelensége esetén, illetve társuló pszichiátriai zavarok fennállásakor javasolt.

Kulcsszavak: falászavar, evészavarok, pszichoterápia, gyógyszeres kezelés

A teljes cikk az Új Diéta 2016/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

 

Characteristics and treatment options of binge eating disorder

Ildikó Kohlné Papp psychologist, dietician

Semmelweis University, Behavioral Sciences, Budapest, Hungary

Abstract

The binge eating disorder is a relatively new type of eating disorders, which became a distinct diagnostic category in 2013. It is based on the characteristics of the eating disorder spectrum between bulimia nervosa and obesity. Its central symptom is the binge, which is not followed by compensatory behaviours as in bulimia nervosa. Therefore, the patients are generally obese. Treatment requires complex approach, which has two main goals is the cessation of binges and body weight reduction. In the field of psychotherapy data are available mainly on the effectiveness of cognitive behavioural therapy, dialectic behaviour therapy, behavioural weight loss, and interpersonal therapy. The pharmacotherapy is recommended mainly in the case of unsuccessful psychotherapy, and in treating comorbid psychiatric disorders. 

Keywords: binge eating disorder; eating disorders; psychotherapy; pharmacotherapy