A ketogén diéta hatásmechanizmusa epilepsziában és a további, dietetikai szempontú kutatások lehetséges irányvonalai

Orbán Csaba MSc, kutatóbiológus, főiskolai tanársegéd, Horváth Kinga Katalin dietetikushallgató, Mák Erzsébet PhD, főiskolai adjunktus, Lichthammer Adrienn PhD, főiskolai adjunktus, Veresné Bálint Márta PhD, főiskolai tanár, Tátrai-Németh Katalin PhD, tanszékvezető főiskolai tanár

Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

Bár a ketogén diétával kapcsolatban számos publikáció született, ezek többsége csupán a molekuláris biológiai kutatások eredményeit ismerteti. Ez súlyos hiányosság, hiszen a biokémiai eredmények csupán elméleti információkat adnak. Ahhoz azonban, hogy a betegekkel foglalkozó szakemberek a gyakorlatban is hasznosítható adatokhoz jussanak, gyakorlatorientált vizsgálatokra lenne szükség. Jelen cikkünkben célul tűztük ki, hogy a ketogén diéta gyermekkori epilepsziában való, jelenleg ismert hatásmechanizmusáról összefoglalót készítsünk, valamint kiemeljük azokat a pontokat, ahol a diéta továbbfejlesztésének jelentősége lehet. A legnagyobb tudományos adatbázisokban elérhető nemzetközi szakcikkek felhasználásával készítettünk átfogó, de koherens összefoglalót a jelenlegi tudományos álláspontról. A szakirodalmi adatok alapján a ketogén diéta egyszerre több biológiai támadásponton fejti ki hatását. Ebben a többszörösen telítetlen zsírsavaknak és az antioxidánsoknak fontos szerepük van. Az alkalmazott kutatások ismeretében érdemes lenne olyan receptúrákat kidolgozni a ketogén diétában való alkalmazás céljára, amelyek egyszerre teszik lehetővé a nagy zsírmennyiség, a többszörösen telítetlen zsírsav és a nagy mennyiségű antioxidáns felvételt.

Kulcsszavak: ketogén diéta, telítetlen zsírsavak, antioxidánsok

A teljes cikk az Új Diéta 2016/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

 

The mechanism of action of ketogenic diet in epilepsy and further possible pathways of dietetic researches

Csaba Orbán MSc, biologist, college assistant lecturer, Kinga Katalin Horváth student, Erzsébet Mák PhD, college senior lecturer, Adrienn Lichthammer PhD, college senior lecturer, Márta Veresné Bálint PhD, college professor, Katalin Tátrai-Németh PhD, head of department, college professor

Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary

 Abstract

Although there are many publications available about ketogenic diet (KD), most of them report molecular biological research results. It is served deficiency as biochemical results only provide theoretical information. To give data for the professionals that can be applied in their practice, studies on the practical field should be executed. In our current article we aimed to prepare a resume on the currently known effects of KD on pediatric epilepsy, and highlight those points that pose possibilities for the improvement of the diet. International articles available in the biggest databases were used for the preparation of a comprehensive but coherent resume of the current knowledge on the field. Based on the literature the KD affects on different biological target points simultaneously. Polyunsaturated fatty acids and antioxidants have pivotal role during this action. The above mentioned substances mean initial points for further, practical studies.

Keywords: ketogenic diet, unsaturated fatty acids, antioxidants