A közép-kelet-európai országok táplálkozási szokásainak, valamint a lakosság kalcium- és D-vitamin-felvételének összehasonlító vizsgálata

Nagy Barbara dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, Dr. Lichthammer Adrienn adjunktus, dietetikus, Csajbók Róbertné tanársegéd, dietetikus, Molnár Szilvia tanársegéd, dietetikus, Orbán Csaba tanársegéd, Dr. Tátrai-Németh Katalin tanszékvezető, főiskolai tanár, dietetikus, Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai docens, dietetikus

SE-ETK Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

Cél: A közép-kelet-európai országok táplálkozási szokásainak összehasonlító vizsgálata, különös tekintettel a kalcium és a D-vitamin felvételére.

Minta: A kutatásban véletlenszerűen kiválasztott négyszázharmincnégy önkéntes vett részt: hatvan osztrák, száznyolcvanhét lengyel, százhat magyar és nyolcvanegy szlovén lakos.

Módszer: Az adatok felvétele saját fejlesztésű, zárt kérdéseket tartalmazó kérdőívvel, valamint szemi kvantitatív, fogyasztási gyakorisági (sqFFQ) vizsgálattal történt. Az adatok feldolgozásához a NutriComp FFQ és Microsoft Excel 2013 szoftvereket használtunk.

Eredmények: Mind a négy ország területén a túlzott energiafelvétel és ezáltal a túlsúly meg az elhízás gyakori előfordulása volt tapasztalható. A vizsgált mintában legnagyobb kalciumfelvétel Magyarországon, míg legkisebb Szlovéniában volt megfigyelhető. A táplálékkal felvett D-vitamin kritikusan kevésnek bizonyult minden esetben.

Következtetések: A csekély kalcium- és D-vitamin-felvétel következtében kialakuló egészségügyi következményekre (pl. nagyobb csontritkulás-kockázat, gyakoribb, felső légúti betegségek stb.) a vizsgált országokban fel kell hívni a lakosság figyelmét, valamint átfogó, egészségmegőrző stratégiákat kell kidolgozni, amelyekről az érintetteket is tájékoztatni kell.