Magyar és külföldi versenyúszók étrendkiegészítő-fogyasztási szokásai

Tompa Orsolya III. éves dietetikus hallgató, dr. Mák Erzsébet főiskolai adjunktus

Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

Az étrendkiegészítő-fogyasztás elterjedt jelenség a versenysportban, amely a teljesítménynövelést célozza, ugyanakkor egészségügyi szempontból aggályos lehet. Bár ezen a területen a nemzetközi szakirodalomban számos publikáció fellelhető, a hazai helyzettel kapcsolatban kevés információ érhető el. A kutatás célja felmérni a magyar és a külföldi versenyúszók étrendkiegészítő-fogyasztásának arányait és trendjeit. Az adatgyűjtés saját szerkesztésű, online kérdőívvel történt magyar és angol nyelven úszóedzők közreműködésével. A magyar versenyúszók 100%-a, míg a külföldiek 76,3%-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt. A magyar sportolók több mint kétszer annyiféle étrend-kiegészítőt fogyasztanak, mint külföldi társaik. Legnépszerűbb termékek a fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok, illetve az izotóniás italok voltak. Az információforrás az étrend-kiegészítők beszerzéséhez kisebb arányban származik szakembertől, mint laikusnak tekinthető személytől. A fogyasztási gyakoriság és a heti edzésszám között nem tudtunk összefüggést kimutatni. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a versenyúszók szakmai segítséget kapjanak a táplálkozásukkal és az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban a teljesítményük optimalizálása és az egészségük megőrzése érdekében.