Sóból is megárt a sok

prof. dr. Barna Mária az orvostudomány kandidátusa1, prof. dr. Bíró György az orvostudomány doktora1, Őri Ágnes2

1Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék, 2Unilever Kft.

Absztrakt

A sófogyasztás csökkentése fontos népegészségügyi kérdés. A táplálkozástudományi szakemberek feladata megtalálni a sócsökkentés módjának és kommunikációjának leghatásosabb eszközeit. A vizsgálat az IUNS (International Union of Nutritional Sciences) szervezésében végzett nemzetközi felmérés keretében történt. A vizsgálatban 996 magyar, 18–65 éves személy vett részt. A hazai vizsgálatban 9,5 g/nap (7–13 g/nap) volt az átlagos sófelvétel, míg a vizsgált személyek 81%-nak 8,0 g/nap (6–12 g/nap) volt a sófogyasztása. A sófelvételi ajánlást csak 9% ítélte meg helyesen, de nem tudták mely élelmiszereknek nagy a sótartalmuk, s lényegesen alábecsülték a saját sófelvételüket. A válaszolók 56%-a kész változtatni a magatartásán, szeretne arról informálódni, hogyan tudja étrendjében csökkenteni a só mennyiségét, s kíváncsi arra, hogy a főzés során hogyan lehet kevesebb sót használni az étel ízletességének megtartása mellett.

A teljes cikk az Új Diéta 2015/4-es számában elérhető.