Az egészséges, gluténmentes táplálkozás otthon és a közétkeztetésben

Gelencsér Adrienn dietetikus

Mens Mentis Egészségcentrum Kft.

Absztrakt

A közétkeztetésben nagy változások következtek be az elmúlt években az egészségmegőrző táplálkozás megvalósulásáért, amelynek egyik, alapvető követelménye a rostban gazdag étrend kialakítása. Rostfelvétel szempontjából külön figyelmet érdemel a gluténérzékenység, ugyanis a gyakorlatban a gluténmentesség egyenlővé vált a finomított, gluténmentes lisztek felhasználásával a megfelelő rostok pótlása nélkül. A célkitűzés az, hogy olyan alapanyagokat tudjunk választani, amelyekből finom ételeket lehet készíteni, miközben számottevően növeljük a gluténmentes étrend rosttartalmát. Fontos megismerni ezeknek az alapanyagoknak a felhasználási lehetőségeit, hogy a közétkeztetésben és otthon egyaránt könnyen beilleszthessük őket.

A teljes cikk az Új Diéta 2015/4-es számában elérhető.