Galló Nóra dietetikus, PhD-hallgató
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
Absztrakt
A guideline 2. részében megvitatásra kerül a malnutríció rizikószűrése és értékelése, a daganatos betegek energia- és tápanyagszükséglete, valamint a javasolható vitamin- és ásványianyag-pótlás. Szó esik a táplálási intervenciókról, valamint bizonyos farmakológiai hatóanyagok szerepéről és használatáról.
Kulcsszavak: malnutríció, rizikószűrés, tápanyagszükséglet, táplálási intervenció
A teljes cikk az Új Diéta 2017/5-ös számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni
ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients – Part 2.
Nóra Galló dietitian, PhD student
Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary
Abstract
In the second chapter of the guideline malnutrition risk screening and its assessment is discussed, as well as the energy and substrate needs of cancer patients together with the recommended vitamin and mineral supplements. Furthermore, nutritional interventions and the role and specific use of certain pharmacological agents are also debated.
Keywords: malnutrition, risk screening, nutritional requirements, nutritional intervention