A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermékfogyasztása az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014 eredményei alapján

Nagy Barbara dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, szervezeti egység vezető1, Bakacs Márta epidemiológus1, Nagy-Lőrincz Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember 1, Erdei Gergő dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember1, Dr. Sarkadi Nagy Eszter biológus, főosztályvezető1, Dr. Cserháti Zoltán orvos, főigazgató-helyettes1

1 Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

 Absztrakt

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014 – az Európai Lakossági Egészségfelméréshez kapcsolódva – a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait vizsgálta. Jelen közlemény a tej- és tejtermékfogyasztással kapcsolatos adatokat mutatja be. A vizsgálat a hazánkban 2013. december 31-éig 18. életévét betöltött, nem intézményben élő lakosság tejtermékfogyasztását reprezentálja. A magyar felnőttek átlagosan 246 g tejet, illetve tejterméket fogyasztanak naponta. Az összes kalciumfelvétel 54%-a tej és tejtermékek fogyasztásából származik, azonban a felnőtt magyar lakosság kalciumfelvétele nem éri el az ajánlott szintet. A lakosság összes zsírfelvételének 14%-áért és telítettzsírsav-felvételének 27%-áért ezek a termékek felelősek, míg a hozzáadott cukor felvételéhez mintegy 3%-ban járul hozzá a tejtermékfogyasztás. Az eredmények alapján a lakosság tej- és tejtermékfogyasztása elmarad a jelenlegi ajánlástól.

Kulcsszavak: reprezentatív táplálkozási vizsgálat, tej, tejtermék, kalcium, telített zsír

A teljes cikk az Új Diéta 2017/5-ös számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni   

 

Milk and dairy products intake in the Hungarian adult population – results from the Hungarian Diet and Nutritional Status Survey

Barbara Nagy dietetitian, nutritionist, department leader1, Márta Bakacs epidemiologist1, Zsuzsanna Nagy-Lőrincz dietetitian, nutritionist1, Gergő Erdei dietetitian, nutritionist1, Eszter Sarkadi Nagy dr. biologist, head of department1, Zoltán Cserháti dr. medical doctor, Deputy Director

1 National Institute of Pharmacy and Nutrition, Budapest, Hungary

 Abstract

Hungarian Diet and Nutritional Status Survey examined the dietary habits of the Hungarian adult population. The aim of the study is to present the milk and dairy consumption of the population. The study represents the dairy consumption of the non-institutionalised population with age 18 and over. The mean daily consumption of milk and dairy products is 246 g/day. 54% of the total calcium intake originates from the consumption of milk and dairy products, but the adult population’s intake does not reach the recommended level of calcium. These products account for 14% of the total fat intake, 27% of the saturated fatty acid intake, and approximately 3% of the added sugar intake of the population.

The population’s consumption of milk and dairy products does not reach the current recommendation.

Keywords: representative dietary survey, milk, dairy, calcium, saturated fat