A szív-ér rendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás étrendi és stratégiai ajánlásai

Dr. Dariush Mozaffarian írása alapján fordította: Bartha Kinga dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Semmelweis Egyetem, Központi Dietetikai Szolgálat

Absztrakt

Az étrenddel összefüggésbe hozható kardiometabolikus betegségek, mint a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás egyre nagyobb egészségügyi terhet jelentenek világszerte. Az áttekintés bemutatja az említett betegségekhez kapcsolódó új bizonyítékokat, ellentmondásokat és prioritásokat a modern táplálkozási és politikai célokat illetően. A legfontosabb témák közé tartozik az étrendhez kapcsolódó kockázati tényezők sokféleségének értékelése nem csak a vérzsírok vagy az elhízás figyelembevételével; az élelmiszerekre és a táplálkozási szokásokra összpontosítva, nem pedig egy-egy tápanyagra; felismerve különböző élelmiszerek összetett hatásait a hosszú távú testtömeg-szabályozásban a kalóriák egyszerű számolása helyett. A bizonyítékokon alapuló, étrendi ajánlások közé tartozik a több gyümölcs, a nem keményítőtartalmú zöldségek, diófélék, hüvelyesek, halak, növényi olajok és joghurtok, valamint a minimálisan feldolgozott, teljes értékű gabonák fogyasztása; illetve a kevesebb vörös hús, a feldolgozott (pl. sóval tartósított) húskészítmények és a finomított gabonában gazdag ételek, keményítő, hozzáadott cukor, só és transzzsír felvétele. További kutatásokra van szükség a fenolok, a tejzsír, a probiotikumok, a fermentált élelmiszerek, a kávé, a tea, a kakaó, a tojás, a különleges és trópusi olajok, a D-vitamin, valamint a zsírsavak kardiometabolikus hatásáról és az étrend−bélflóra kölcsönhatásairól.

Kulcsszavak: kardiometabolikus betegségek, kockázati tényezők, étrendi ajánlás

A teljes cikk az Új Diéta 2017/5-ös számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni   

 

Dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity

On the basis of Dr. Dariush Mozaffarian writing translated by: Kinga Bartha dietetitian, nutritionist

Semmelweis University, Central Dietetic Service, Budapest, Hungary

Abstract

Diet-related cardiometabolic diseases such as coronary heart disease (CHD), stroke, type 2 diabetes mellitus, and obesity produce large global health burdens. This review considers the new evidence, controversies, and corresponding lessons for modern dietary and policy priorities for diseases mentioned earlier. Major themes include the evaluation of the full diversity of diet-related risk pathways, not only blood lipids or obesity; focusing on foods and overall diet patterns, rather than single isolated nutrients; recognizing the complex influences of different foods on long-term weight regulation, rather than simply counting calories. Evidence-informed dietary priorities include increased fruits, nonstarchy vegetables, nuts, legumes, fish, vegetable oils, yogurt, and minimally processed whole grains; and fewer red meats, processed (eg, sodium-preserved) meats, and foods rich in refined grains, starch, added sugars, salt, and trans fat. More investigation is needed on the cardiometabolic effects of phenolics, dairy fat, probiotics, fermentation, coffee, tea, cocoa, eggs, specific and tropical oils, vitamin D, individual fatty acids, and diet-microbiome interactions.

Keywords: cardiometabolic diseases, risks, dietary reccomendation