Ateroszklerózis prevenciója és kezelése a dietetikus szemszögéből

Bozóné Kegyes Réka dietetikus1, Mezei Zsuzsanna dietetikus2, Salánki Péter dietetikus3

1Szent Lukács Kórház, Dombóvár, 2Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, Hatvan,

3Fővárosi Önkormányzat Kútvölgyi Idősek Otthona, Budapest

Absztrakt

A szív-ér rendszeri betegségek kockázatának csökkentésében az egészséges táplálkozás nagy szerepet játszik. A nemzetközi ajánlások közül az ateroszklerózis (érelmeszesedés) megelőzésére és kezelésére vonatkozókat tekintettük át. Az európai, prevenciós irányelv nemcsak a telített zsírsav mennyiségére, hanem a transzzsírok, a rost, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is kitért. Egyre több bizonyíték van arra, hogy nemcsak az utóbbi tizenöt évben javasolt energia- és zsírszegény diéta célravezető a kockázatcsökkentésre, illetve terápiás célra, hanem a mediterrán térség évezredek óta folytatott életmódja és étrendje is. A legújabb, kifejezetten a mediterrán étrend és a dietetikusi tanácsadás elsődleges megelőzéssel kapcsolatos eredményeit a PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) tanulmány tartalmazza 2013-tól. A mediterrán étrend három eseménnyel/ezer beteg csökkentette a súlyos szív- és érbetegségek előfordulását, ami 30%-os, relatív kockázatcsökkenést jelent. A különböző ajánlások különböző módon közelítik meg az elsődleges és a másodlagos megelőzésben javasolt étrendet, bár bizonyos sarokköveik azonosak. Táplálkozási konszenzusunk hazai hátterét a különböző, nemzeti programok adják. A vizsgált étrendek várt haszna nagy, pontos megvalósításuk elősegítése mindenképpen dietetikus szakembert igényel.