ESPGHAN állásfoglalás – új ajánlások a hozzátáplálás területén

Dr. Badacsonyiné Kassai Krisztina dietetikus, védőnő

Absztrakt

Az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága (ESPGHAN) időről időre számba veszi a csecsemőtáplálást érintő, aktuális táplálkozástudományi ismereteket és gyakorlatokat, amelyeknek áttekintése után ajánlásokat fogalmaz meg az egészséges, időre született csecsemők hozzátáplálására (HT) vonatkozóan. Jelen állásfoglalás, az ESPGHAN 2008-as, ugyanezen témában kiadott ajánlásának frissített változata.

A javaslatban a HT megkezdésének idejére, tartalmára és módjára vonatkozóan kerül ismertetésre a négy hónaposnál idősebb csecsemők táplálási stratégiája, a különleges igényekhez és életkori sajátosságokhoz igazodó étkezés, étkeztetés ismertetése.

Kiemelt figyelem övezi a javaslatban a glutén és az allergénpotenciálú ételek bevezetési gyakorlatát, valamint nagy hangsúlyt kap a korai életkorban rögzülő étkezési szokások és élelmiszer-preferenciák kialakulásának kérdése is.

A HT módszereinek bemutatása során az ajánlás kiemelten kezeli a szülők tájékoztatását, oktatását, amelynek során felhívja a figyelmet arra, hogy a csecsemőnél tapasztalt, éhségre, illetve jóllakottságra utaló jelekre megfelelően reagáljanak, s ne használják a táplálást a csecsemő megnyugtatására vagy jutalmazására.

A szakemberek számára a javaslatok hátterét adó kutatások, vizsgálatok bemutatása és értékelése hasznos információkat tartalmaz a mit és a hogyan kérdések megválaszoláskor, miközben segít a megértésben, vagyis a miértek tisztázásában is.

Kulcsszavak: szoptatás, hozzátáplálás, allergia, csecsemő

A teljes cikk az Új Diéta 2017/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni

 

ESPGHAN resolution – new recommendations in complementary feeding

Krisztina Badacsonyiné Kassai dietitian, health visitor

Abstract

The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) reviews from time to time the current nutrition science knowledge and practices concerning infant nutrition, and make recommendations for the healthy infant’s complementary feeding (CF). This is an updated version of ESPGHAN’s 2008 Recommendation on the same topic.

The proposal describes the nutritional strategy of infants over four months of age, their feeding and the meals adapted to their specific needs, and the right time, content and manner of initiation of CF.

Special attention is given to the introduction of gluten and allergen-containing foods, as well as the issue of the development of early eating habits and food preferences.

During the presentation of CF’s methodology, the Recommendation focuses on informing and educating the parents, especially how they should draw attention to responding to signs of hunger or satiety of the infant, and not to use nutrition to calm down or reward the infant.

Presenting and assessing the scientific backgrounds of the recomendations provides useful information for the experts on how and what to answer to the received questions, while helping them to understand the whys as well.

Keywords: breastfeeding, complementary feeding, allergy, infant