Idült veseelégtelenség 2. Rész A betegség 1-5. stádiumainak dietetikai vonatkozásai

Sue Perry1, George Hartley2

1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne

Fordította: Veresné Bálint Márta főiskolai tanár, dietetikus3

3Semmelweis Egyetem ETK Dietetkai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

Az idült veseelégtelenség diétájában számos táplálék-összetevő – fehérje, energia, nátrium, folyadék, kálium, foszfor – mennyiségének változtatása érdemel megfontolást, amelyeknek felvétele a betegség különböző stádiumaiban változhat.

Kulcsszavak: idült veseelégtelenség stádiumai, diétás vezetés (dietoterápia), táplálék-összetevők

A teljes cikk az Új Diéta 2016/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

 

Chronic kidney disease 2.

Dietetic consequences of management stages 1–5 of disease

Sue Perry1, George Hartley2

1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne

Translated: Márta Veresné Bálint college professor, dietician3

3Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary

 

Abstract

In diet of chronic kidney disease amount of several dietary elements – protein, energy, sodium, fluid, potassium, phosphate – usually require consideration and may change in different stages of disease.

Keywords: stages of chronic kidney disease, dietetic management, dietary elements