Sue Perry1, George Hartley2
1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne
Fordította: Veresné Bálint Márta főiskolai tanár, dietetikus3
3Semmelweis Egyetem ETK Dietetkai és Táplálkozástudományi Tanszék
Absztrakt
Az idült veseelégtelenség diétájában számos táplálék-összetevő – fehérje, energia, nátrium, folyadék, kálium, foszfor – mennyiségének változtatása érdemel megfontolást, amelyeknek felvétele a betegség különböző stádiumaiban változhat.
Kulcsszavak: idült veseelégtelenség stádiumai, diétás vezetés (dietoterápia), táplálék-összetevők
A teljes cikk az Új Diéta 2016/2-3-as számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.
Chronic kidney disease 2.
Dietetic consequences of management stages 1–5 of disease
Sue Perry1, George Hartley2
1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne
Translated: Márta Veresné Bálint college professor, dietician3
3Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary
Abstract
In diet of chronic kidney disease amount of several dietary elements – protein, energy, sodium, fluid, potassium, phosphate – usually require consideration and may change in different stages of disease.
Keywords: stages of chronic kidney disease, dietetic management, dietary elements