Idült veseelégtelenség – általános jellemzők, táplálkozási következmények és szövődmények, tápláltsági állapot felmérése

Sue Perry1, George Hartley2

1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Renal Dietetic Manager, Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne

Fordította: Veresné Dr. Bálint Márta, PhD, főiskolai docens, dietetikus3

3Semmelweis Egyetem ETK Dietetkai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

A dietoterápiának fontos szerepe van a heveny és az idült vesebetegség kezelésében, a szív-ér rendszeri szövődmények kockázatának csökkentésében, a veseműködést rontó tényezők mérséklésében és a tápláltsági állapot korrigálásában.

Kulcsszavak: idült veseelégtelenség, dietoterápia, tápláltsági állapot

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

Chronic kidney disease – general characteristics, nutritional consequences and complications, nutritional status assessment

Sue Perry1, George Hartley2

1Deputy Head of Dietetics, Hull Royal Infirmary, Hull, 2 Head of Adult Dietetic Service , Freeman Hospital, Newcastle upon Tyne

Translated: Márta Veresné Bálint college professor, dietitian3

3Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Budapest, Hungary

Abstract

Dietotherapy has an important role in the treatment of acute and chronic kidney disease, in the reduction of cardiovascular disease risk, in limiting the effects of reduced kidney function, and in the correction of nutritional status.

Keywords: chronic kidney disease, dietotherapy, nutritional status