K-vitamin-antagonista kezelés és étrend

Henter Izabella

dietetikus, oklevelses táplálkozástudományi szakember, MSc,

OGYEI

Absztrakt

A KSH adatai szerint a szív-ér rendszeri betegségek számának növekedésével és az ország lakosságának öregedésével párhuzamosan az antikoaguláns kezelést igénylők száma is gyarapszik. A klinikai, dietetikai gyakorlatban az egyik, leggyakrabban felmerülő gyógyszer–diéta interakció a K- vitamin-antagonista véralvadásgátlók és az étrendjük között van. Több kutatás is bizonyítja, hogy a K-vitamin-felvétel összefügg az antikoaguláns kezelés hatékonyságával a bevezetés és a fenntartás időszakában egyaránt. A megfelelő INR-értéket, az optimális véralvadásgátlást a megfelelően adagolt K-vitamin-antagonista és a nap folyamán egyenletesen bejuttatott K-vitamin teszi lehetővé a legkevesebb mellékhatással. A dietetikusnak az ételekkel elfogyasztott K1-vitamin mellett a páciens tápláltsági állapotára és egyéb betegségeire is tekintettel kell lennie a táplálási terv kialakításánál. A jól informált beteg életmódja és megfelelően összeállított diétája harmonizál az egészségesekre vonatkozó, étrendi ajánlásokkal is. A betegtájékoztatás hatékonysága növelhető, ha ebben az orvos mellett dietetikus és szakképzett ápoló is közreműködik.