Kisgyermekek egészséges táplálkozásra nevelése gyermekmesék segítségével I. rész Mesés táplálkozási elemek

Szepesi–Csöndes Nikoletta dietetikus hallgató1, Dr. Lichthammer Adrienn adjunktus, dietetikus2, Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai tanár, dietetikus2

1 Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetikus Szak

2 Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

Absztrakt

A jóléti társadalmakban gondot okozó elhízás elleni küzdelemben egyre fontosabb a kisgyermekek edukációja és a hatékony egészségnevelési módszerek kidolgozása.

Nem elegendő, ha arra biztatjuk gyermekeinket, hogy fogyasszák el az óvodákban és az iskolákban kapott ebédet. A pedagógusoknak konkrét módszerekre van szükségük az egyes alapanyagok és ételféleségek megkedveltetésére. Az intézményesített nevelés területén ehhez jó eszközt jelenthet a mesék felhasználása.

Háromrészes cikksorozatunk első részében bemutatjuk a klasszikus mesékben, magyar népmesékben, az indiaiarab mesevilágban, valamint a modern mesékben felbukkanó táplálkozási motívumokat, valamint ábrázoljuk ezek napjainkban bekövetkezett átalakulását..

Kulcsszavak: mese, egészséges táplálkozásra nevelés, óvodások, kisiskolások

A teljes cikk az Új Diéta 2017/5-ös számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni   

 

Healthy diet education for young children with children’s tales part I.

Diet elements in tales

Nikoletta Szepesi-Csöndes dietitian student, Adrienn Lichthammer dr. senior lecturer, dietitian,  Márta Veresné Bálint dr. college professor, dietitian

1 Semmelweis University, Faculty of Health Sciences

2Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary

Abstract

In the fight against obesity the education of young children and the development of efficient health educational methods are getting more and more important in developed countries.

It is not enough to encourage the children to eat the lunch at kindergartens and schools. Teachers need specific methods to make children like the ingredients and certain dishes. In the area of institutionalized education the use of tales may mean a useful tool.

In the first part of our three-part article series we are going to show the diet motives in classic tales, Hungarian folk tales, Indian-arabic and modern tales and we are going to show how these motives have changed today.

Keywords: tale, healthy diet education, kindergarten children, young primary children