Laboratóriumi tesztek a táplálékintolerancia vizsgálatában

Dr. Németh Julianna

Synlab Budapest Diagnosztikai Központ Immunológiai Laboratóriuma

Absztrakt

Az élelmiszerek fogyasztásával összefüggésbe hozható tünet-együttesnek számos oka lehet. Gyakran a szervezet immunreakciói játszanak szerepet, de metabolikus, toxikus, farmakológiás és egyéb eredetű tényezők is meghúzódhatnak a háttérben.  Az okok felderítéséhez különböző laboratóriumi módszerek állnak rendelkezésre.

Az ételintolerancia az ételek fogyasztásával kapcsolatos, életminőséget jelentősen rontó folyamatok összefoglaló neve, melynek hátterében több kóroki tényező húzódhat meg. Előfordulásuk gyakori, de nehéz felismerni. Ennek oka, hogy a tünetek hosszabb időintervallum (napok) után jelentkeznek, a táplálék és a panasz összekapcsolása nem egyértelmű (pl. IgG termelődéssel összefüggésbe hozható ételintolerancia). Míg a klasszikus, IgE közvetítette ételallergiára az allergén fogyasztása után rövid időn belül jellegzetes tünetek (légzési panaszok, súlyos esetekben anaphylaxia) hívják fel a figyelmet, más eredetű ételintoleranciák ezektől teljesen eltérő tünetekben (pl. fejfájás, izületi panaszok, hiperaktivitás, depresszió) is megnyilvánulhatnak. A panaszokat okozhatja emésztőenzim hiánya ill. csökkent működése (pl. laktózintolerancia) vagy biogén amin felszaporodásával magyarázható tünetek (hisztamin-intolerancia). Mindezen folyamatok diagnosztizálásában jelentős segítséget nyújtanak a különböző laboratóriumi vizsgálatok.

Kulcsszavak: ételintolerancia, ételallergia, gluténnel összefüggésbe hozható betegségek, cöliákia, hisztamin érzékenység, laktózintolerancia

A teljes cikk az Új Diéta 2016/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni.

LABORATORY METHODS THE DIAGNOSIS OF FOOD INTOLERANCE

Julianna Németh MD

Synlab Budapest Immunological Laboratory of Diagnostic Center, Budapest, Hungary

Abstract

Syndromes relating consumption of foods can be caused by numerous factors. Frequently immune reactions bear a part in them but metabolic, toxic, pharmacologic and other elements1 also can give rise to similar symptoms. Different laboratory methods are available for exploration of different backgrounds.   

The food intolerance is a name of processes concerning food consuming which worsen quality of life significantly, and more pathologic factors can play a role in the background of them.   Incidence of them is frequent but identifying is difficult in many instances, because the symptoms can develop after longer intervals (days), and the connection of aliment and complaint is equivocal (e.g. food intolerance related IgG production). While classic IgE mediated food allergy can evoke characteristic symptoms (hives, wheezing or even anaphylaxis) after eating the allergenic food within a short time, food intolerance of other origins can produce entirely discrepant signs [e.g. headache, joint complaints, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), depression].   Complaints can be occurred because of lack or decreased activity of enzymes needed for digestion (e.g. lactose intolerance), phenomena can be attributed to release of biogenic amines (e.g. histamine intolerance). Different laboratory methods can help to diagnose these processes.

Keywords: food intolerance, food allergy, gluten related diseases, celiac disease, histamine sensitivity, lactose intolerance