Nutrigenomika és nutrigenetika alkalmazásának sportdietetikai vonatkozású lehetőségei

Shenker-Horváth Kinga BSc dietetikus1, Répási Eszter MSc dietetikus1,2, Orosz Krisztina BSc gyógytornász1, Koller Ákos dr. MD orvos2, Kapitány Zsuzsa MSc gyógytornász1,3, Nagy Zsolt B. dr. PhD biológus1

1 GenePointPlus Magyarország Kft., Budapest

2 Testnevelési Egyetem Természettudományi Intézet, Budapest

3 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskola

 

Absztrakt

Születésünktől kezdve adott a genetikai örökségünk, amelyben a kódolt információ jó része érvényre jut. Ezen információk határozzák meg megjelenésünket, testünk működését, valamint külső-belső tulajdonságaink nagy részét. Számos betegséggel és tulajdonsággal kapcsolatban azonban genetikailag csak a hajlamunk, fogékonyságunk meghatározott, s életmódunktól is függ, hogy elősegítjük-e, lassítjuk-e, vagy megelőzzük-e a kialakulásukat. Napjainkra a genetika vizsgálata egybeolvadt a táplálkozástudománnyal, olyan dinamikusan fejlődő tudományterületek születtek, mint a nutrigenomika és a nutrigenetika. Segítségükkel feltárható a táplálkozás befolyása az egyedi genetikai tulajdonságok szintjén, a gének működésén keresztül az anyagcsere-folyamatokra. Egy sportoló nutrigenomikai és nutrigenetikai profiljának elkészítése során feltérképezhetők olyan genetikai tényezők és génpolimorfizmusok (pl. ACE, ACTN3, NOS3), amelyeknek jelenléte befolyással lehet sportpályafutásukra. Fontos szerepet kaphat a nutrigenomika és a nutrigenetika egy sokszakmás munkacsoporton belüli sportdietetikai ellátásban, mivel az egyéni genetikai adatok és a sportteljesítménnyel kapcsolatos genetikai változatok alapján teljesen személyre szabott sportágspecifikus tápanyag-felvételi ajánlásokat tud kidolgozni a sportdietetikus.

Kulcsszavak: nutrigenomika, nutrigenetika, sportdietetika, sokszakmás munkacsoport, génpolimorfizmus

A teljes cikk az Új Diéta 2017/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni

 

Application possibilities of nutrigenomics and nutrigenetics in sport dietetics

Kinga Shenker-Horváth dietitian (Bsc), Eszter Répási dietitian (MSc), Krisztina Orosz physiotherapist (BSc), Ákos Koller MD, Zsuzsa Kapitány physiotherapist (MSc), Zsolt Nagy B. PhD biologist

1 GenePointPlus Hungary Ltd., Budapest, Hungary

2 University of Physical Education, Institute of Natural Sciences, Budapest, Hungary

3 University of Pécs, School of Doctoral studies for Health Sciences, Pécs, Hungary

Abstract

By birth our genetics are given and most of that coded data is expressed. These information determine our looks, physiology and all our properties. Our tendency for the manifestation of diseases are predispositioned according our genom, although their development depend on our lifestyle, speeding up or slowing down the process or preventing. Nowadays genetic studies have blended with nutritional sciences and dynamically evolving new research fields have popped up, like nutrigenomics and nutrigenetics. With the help of nutrigenomics and nutrigenetics the impact of nutrition can be explored on the level of individual properties. In the course of completing an athlete‘s nutrigenomic and nutrigenetic profile genetic factors and gene polymorphism (e.g.: ACE, ACTN3, NOS3) can be mapped and their presence can influence a sports career. In the sports dietetic attendance within a multidisciplinary team nutrigenomics and nutrigenetics could get a significant role as on the basis of the personal genetic data and information relating to sports achievements the sport dietitian could advise a more specific and precise nutritional regimen.

Keywords: nutrigenomics, nutrigenetics, sports dietetics, multidisciplinary team, gene polymorphism