Szklerózis multiplexben szenvedő betegek zsírsavfelvételének vizsgálata

Varga Zsófia dietetikus hallgató1, Kovács Réka dietetikus hallgató1, Fülöp Lili dietetikus hallgató1, Koller Kriszta dietetikus2, Figler Mária egyetemi tanár1, Polyák Éva adjunktus1

1PTE ETK Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet

2Parádfürdői Kórház

Absztrakt

A szklerózis multiplex (SM) egy autoimmun, idegrendszeri betegség. Több tanulmány vizsgálta, hogy a betegek körében bizonyos mikro-, és makro tápanyagok felvétele jelentősen eltér az egészséges emberek által bevitt mennyiségektől, így ez is közre játszhat a beteg állapotának romlásában. Munkánk célja az volt, hogy megvizsgáljuk: a kontrollcsoporttal összevetve van-e számottevő különbség a betegek zsírsavfelvételében? Kérdőíves felmérést (OLEF 2003) végeztünk, s háromnapos táplálkozási naplót töltettünk ki a betegekkel. A felmérésben negyven beteg, illetve harminc egészséges személy (kontroll) vett részt. Az adatok kiértékeléséhez MS Excel és SPSS 18.0 programot használtunk, kétmintás t próbát és Pearson-féle korrelációs analízist és ANOVA-t alkalmaztunk. A kapott eredményeket akkor tekintettük szignifikánsnak (jelentősnek), ha p ≤ 0,05 volt. A betegek szignifikánsan kevesebb (p < 0,05) zsiradékot, ómega-3-zsírsavat, linolsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavat, olajsavat, arachidonsavat fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagjai. A kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy a nem megfelelő arányú zsírsav felvétele befolyásolhatja az SM-betegek állapotát. Mivel e zsírsavak egy része esszenciális zsírsav, amelyeknek igazoltan védőhatásuk van, fontos, hogy a betegek gondoskodjanak a megfelelő felvételükről.

A teljes cikk az Új Diéta 2015/1-es számában elérhető.