Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
MDOSZ Tudományos Bizottság
Absztrakt
Ez év márciusában publikálta az Egészségügyi Világszervezet a hozzáadott cukor fogyasztására vonatkozó legfrissebb, szakmai irányelvét. A szakértői anyag, bár elsődlegesen továbbra is a cukorfogyasztást a napi energiafelvétel 10 százalékában maximáló javaslatot fogalmazza meg, ún. feltételes javaslatként a hozzáadott cukor felvételének további mérséklését szorgalmazza. A cukorfogyasztás a napi energiafelvétel 5 százalékára(ez kb. 6 teáskanálnyinak megfelelő cukormennyiség)való visszaszorításától feltételezhetően további egészségügyi előnyök várhatók elsősorban a testtömeg karbantartása, valamint a fogak egészsége szempontjából.
A teljes cikk az Új Diéta 2015/2-3-as számában elérhető.