Molnár Andrea1 dietetikus, egészségügyi szaktanár, PhD hallgató
Török Éva2, dietetikus
Czuppon Krisztina3, dietetikus
Dakó Sarolta4, dietetikus
Kovács Ildikó5, dietetikus, egészségügyi menedzser
Pálfi Erzsébet PhD6
1Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, Patológiai tudományág, Egészségtudományok program
2Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika
3Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
4Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
5Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
6Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
Absztrakt
A tápláltsági állapot minőségi felmérésének és a diétás beavatkozás hatékonyságának követéséhez fontos a test összetételének pontos ismerete. Dietetikusi kompetencia szintjén még mindig használatosak a testtömegindex (BMI) számítását kiegészítő régi módszerek (pl. a felkarkörfogat és a bőrredővastagság mérése), de terjedőben vannak a modernebb eszközök is (pl. a bioimpedancia-analízis (BIA) elvén működő orvostechnikai eszközök). Ez utóbbiak segítségével egyre több dietetikus számára adott a lehetőség arra, hogy a dietetikai konzultáció alkalmával gyorsan, egyszerűen és pontosan felmérje a páciens testösszetételét, s a táplálásterápia során monitorozza annak hatékonyságát. A helyes eszközhasználathoz és a kapott eredmények magabiztos kiértékeléséhez azonban elengedhetetlenül szükséges az új eszközök működésének alapszintű ismerete, a megfelelő előkészítés, a precíz kivitelezés, valamint jártasság a leletek értékelésében – ezekhez nyújt segítséget jelen írásunk.
Kulcsszavak: testösszetétel-analízis, zsírmentes testtömegindex, betegséggel összefüggő kóros tápláltsági állapotok
A teljes cikk az Új Diéta 2017/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni
Body composition assessment in clinical practice
Andrea Molnár1 dietician, vocational teacher of health care education, PhD student
Éva Török2 dietitian
Krisztina Czuppon3 dietitian
Sarolta Dakó4 dietitian
Ildikó Kovács5 dietitian, health care manager
Erzsébet Pálfi6 PhD
1 Semmelweis University, School of PhD studies, Programe of Health Sciences, Budapest, Hungary
2 Semmelweis University I. Department of Surgery Medicine, Budapest, Hungary
3 Semmelweis University II. Department of Pediatric Medicine, Budapest, Hungary
4 Semmelweis University II. Department of Internal Medicine, Budapest, Hungary
5 Hungarian Dietetic Association, Budapest, Hungary
6 Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary
Abstract
Body composition assessment is essential in evaluating the nutritional status of the patients and in following up the effectiveness of dietary interventions. Some dieticians still use old methods to supplement body mass index (BMI) calculations (e.g., upper arm circumference and skinfold thickness measurements), but modern medical devices based on bioimpedance analysis (BIA) started to take precedence. In hospitals, more and more clinical dieticians can access BIA devices to assess the patient’s body composition in a fast and reliable way. However, to yield usable results a confident knowledge of the devices is needed with careful preparation, with precise measurement, and with skills in the evaluation of the output. This article summarises key information regarding body composition analysers and their proper usage.
Keywords: body composition analysis, fat-free body mass index, disease-related malnutrition