Testösszetétel-analizálás a klinikai gyakorlatban

Molnár Andrea1 dietetikus, egészségügyi szaktanár, PhD hallgató

Török Éva2, dietetikus

Czuppon Krisztina3, dietetikus

Dakó Sarolta4, dietetikus

Kovács Ildikó5, dietetikus, egészségügyi menedzser

Pálfi Erzsébet PhD6

1Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, Patológiai tudományág, Egészségtudományok program

2Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika

3Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

4Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika

5Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

6Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Alkalmazott Egészségtudományi Intézet, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

 

Absztrakt

A tápláltsági állapot minőségi felmérésének és a diétás beavatkozás hatékonyságának követéséhez fontos a test összetételének pontos ismerete. Dietetikusi kompetencia szintjén még mindig használatosak a testtömegindex (BMI) számítását kiegészítő régi módszerek (pl. a felkarkörfogat és a bőrredővastagság mérése), de terjedőben vannak a modernebb eszközök is (pl. a bioimpedancia-analízis (BIA) elvén működő orvostechnikai eszközök). Ez utóbbiak segítségével egyre több dietetikus számára adott a lehetőség arra, hogy a dietetikai konzultáció alkalmával gyorsan, egyszerűen és pontosan felmérje a páciens testösszetételét, s a táplálásterápia során monitorozza annak hatékonyságát. A helyes eszközhasználathoz és a kapott eredmények magabiztos kiértékeléséhez azonban elengedhetetlenül szükséges az új eszközök működésének alapszintű ismerete, a megfelelő előkészítés, a precíz kivitelezés, valamint jártasság a leletek értékelésében – ezekhez nyújt segítséget jelen írásunk.

Kulcsszavak: testösszetétel-analízis, zsírmentes testtömegindex, betegséggel összefüggő kóros tápláltsági állapotok

A teljes cikk az Új Diéta 2017/1-es számában elérhető. Amennyiben a teljes cikket nyomtatott formában szeretné elérni itt tudja megrendelni

 

Body composition assessment in clinical practice

Andrea Molnár1 dietician, vocational teacher of health care education, PhD student

Éva Török2 dietitian

Krisztina Czuppon3 dietitian

Sarolta Dakó4 dietitian

Ildikó Kovács5 dietitian, health care manager

Erzsébet Pálfi6 PhD

1 Semmelweis University, School of PhD studies, Programe of Health Sciences, Budapest, Hungary

2 Semmelweis University I. Department of Surgery Medicine, Budapest, Hungary

3 Semmelweis University II. Department of Pediatric Medicine, Budapest, Hungary

4 Semmelweis University II. Department of Internal Medicine, Budapest, Hungary

5 Hungarian Dietetic Association, Budapest, Hungary

6 Semmelweis University, Faculty of Health Sciences, Department of Dietetics and Nutrition Sciences, Budapest, Hungary

 

Abstract

Body composition assessment is essential in evaluating the nutritional status of the patients and in following up the effectiveness of dietary interventions. Some dieticians still use old methods to supplement body mass index (BMI) calculations (e.g., upper arm circumference and skinfold thickness measurements), but modern medical devices based on bioimpedance analysis (BIA) started to take precedence. In hospitals, more and more clinical dieticians can access BIA devices to assess the patient’s body composition in a fast and reliable way. However, to yield usable results a confident knowledge of the devices is needed with careful preparation, with precise measurement, and with skills in the evaluation of the output. This article summarises key information regarding body composition analysers and their proper usage.

Keywords: body composition analysis, fat-free body mass index, disease-related malnutrition